Kipulääkkeet voivat vähentää kipua ja alentaa kuumetta

Julkaistu

Tutut itsehoitokipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, parasetamoli, ketoprofeeni ja asetyylisalisyylihappo, alentavat kipuja ja helpottavat kuumeisen oloa. Mutta kipulääkkeissä on eroja, tämän kertaisessa blogissa pohdimme, mitä eroa eri kipulääkkeillä on ja mikä lääke soveltuu parhaiten kausiflunssan hoitoon. Itsehoitoon myytävät kipulääkkeet ovat tarkoitettu satunnaiseen hoitoon, kerrallaan korkeintaan muutaman päivän jatkuvaan käyttöön.

Lepäämällä nuhakuume parantuu kyllä itsekseen, mutta oireisiin voidaan käyttää itsehoitolääkkeitä. Vilustumisoireita helpottavat esimerkiksi kipulääkkeet, kurkkua puuduttavat imeskelytabletit ja nenäsuihkeet.

Parasetamoli on kaikista siedetyin kipulääke

Parasetamoli on kaikista siedetyin ja käytetyin kipulääke. Sitä voidaan suositella lapsille, sydän- ja mahahaava potilaille sekä astmaatikoille. Parasetamolin on todettu sopivan myös raskaana oleville sekä imettäville henkilöille.

Tulehduskipulääkkeet nimensä mukaisesti tehoavat kiputiloihin, johon liittyy tulehdusta kuten lihassärkyihin ja kuumeeseen. Tulehduskipulääkkeillä niin kuin kaikilla muillakin lääkkeillä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Lääkkeiden yhteensopivuus on syytä varmistaa apteekin henkilökunnalta. Vaikka ostaisit kipulääkkeet netistä, useissa verkkoapteekeissa on mahdollisuus keskustella henkilökunnan kanssa vaikkapa chatissa.

Flunssalääkkeet eivät ole pelkkiä kipulääkkeitä

Flunssalääkkeet sisältävät kipulääkkeitä sekä niihin on myös lisätty muita flunssan oireita helpottavia aineita, kuten kofeiinia tai C-vitamiinia. Ne alentavat tehokkaasti kuumetta ja lievittävät kurkkukipua. Yleisiin flunssa oireisiin sisältyy myös päänsärkyä, kylmän väreitä ja lihassärkyjä, särkylääkitys helpottaa kaikkia näitä oireita. Flunssalääkkeitä on saatavilla apteekeista tabletteina sekä lämpimään veteen sekoitettavina annosjauheina, joita on tarjolla eri makuisina. Antiseptisiä kurkkutableteista saa avun kurkkukivun lievitykseen, sillä ne puuduttavat nielun paikallisesti. Aikuisille ja lapsille sopivissa tuotteissa on eroja, lapsille kannattaakin valita erikseen lapsille valmistettuja tuotteita. Lapsille sopivat kivunhoitotuotteet valitaan painon ja iän mukaan. Lapsille on myös tarjolla suussa nopeasti hajoavia tabletteja ja nestemäisiä makeutettuja kipulääkkeitä.  

Kipulääkkeet kausiflunssan hoidossa

Kuume- ja kipulääkkeet helpottavat laskemaan kuumetta, ne myös lievittävät kurkkukipua. Vaikka oikeanlainen lääkitys saakin flunssaisen potilaan voimaan paremmin, kannattaa malttaa pysyä kotona, sillä varsinkin sairastelun ensimmäisinä päivänä voi tartuttaa helposti muita.

Särkylääkkeitä suositellaan yli 38 asteen kuumeen alentamiseksi. Kuumetta alentava vaikutusaika riippuu lääkeaineesta. Kipulääkityksen arvioidaan alentavan kuumetta noin 1,5 astetta. Yhden lääkkeen asemasta voidaan käyttää kahta eri lääkettä vuorotellen, silloin kipu ja kuume vähenevät hiukan nopeammin. Kipulääkkeet myy esimerkiksi Herttoniemen apteekki.


jaa