Kun kausiflunssa vaivaa, kipulääkkeet auttavat

Julkaistu

Kausiflunssa paranee ajan myötä itsekseen, mutta vilustumisoireita voidaan helpottaa tehokkaalla itsehoidolla. Oireita voivat helpottaa esimerkiksi kipulääkkeet, nenäsuihkeet sekä kurkkukipuun toimivia lääkkeitä ovat nielua puuduttavat imeskelytabletit. Kausiflunssa eli tavallinen nuhakuume sekä hieman voimakkaampia oireita aiheuttava influenssa ovat virusperäisiä hengitystietulehduksia. Ne leviävät pisaratartuntoina hengitysilmassa sekä kosketuksen välityksellä, joten tartunnoilta on hankalaa välttyä. Paras tapa vähentää flunssan tarttumisriskiä on harjoittaa hyvää käsihygieniaa. Pese kätesi aina huolellisesti ennen ruokailua tai ruoanlaittoa sekä kun tulet kotiin ulkoa, ostoksilta tai töistä. Vältä kasvojesi koskettamista likaisilla käsillä. Pese kädet lämpimällä vedellä ja saippualla sekä muista pestä peukalot, ranteet ja sormien välit erityisen huolellisesti. Käsisaippua tai antiseptinen käsigeeli on hyvä keino, jos käsien pesu vedellä ei jostain syystä ole mahdollista. Flunssan ensimmäiset oireet ovat epämukavia tuntemuksia kurkussa, jotka muuttuvat pian kurkkukivuksi. Muita flunssan varhaisia oireita ovat vilunväristykset ja kuume. Flunssaan liittyy yleensä nenän tukkoisuutta tai nuhaa, päänsärkyä ja lihassärkyä, joihin paras helpotus on kipulääkkeet. Oireet kestävät yleensä noin viikon tai pidempään. Yskä, joka muuttuu vähitellen limaiseksi, on erityisen yleistä sairauden loppuvaiheessa ja yskä jatkuu useimmiten pitkään muiden oireiden häviämisen jälkeen.

Näin voit hoitaa flunssan oireita

Kipulääkkeet auttavat alentamaan kuumetta ja ne lievittävät kurkkukipua sekä lihassärkyjä. Nielua paikallisesti puuduttavista ja antiseptisistä kurkkutableteista on myös apua kurkkukivun lievityksessä. Aikuisille ja lapsille sopivissa tuotteissa on eroja, lapsille soveltuvat flunssanhoitotuotteet valitaan aina painon tai iän perusteella.

Nuhan ja nenän tukkoisuuden oireita voidaan lievittää käyttämällä flunssaisen henkilön ikään sopivaa nenäsumutetta. Muista, että nenäsumutteet ovat henkilökohtaiseen käyttöön, ja jokaisella perheenjäsenellä tulisi olla oma pullo tartuntariskin vähentämiseksi. Vauvojen nenän tukkoisuutta voidaan lievittää käyttämällä suolaliuosta. Aikuisille lääkkeetön vaihtoehto nenän tukkoisuuden lievittämiseen on nenäkannu, joka vaatii jonkin verran opettelua, mutta on helppo ja mukava käyttää oikealla tekniikalla.

Normaalia vastustuskykyä voidaan tukea C-vitamiini ja sinkkilisillä, ne ovat oiva apua silloin kuin marjat ja sitrushedelmät eivät maistu flunssaiselle potilaalle. Lapsiperheille kausiflunssa on tuttu vierailija, joten kannattaa varautua laajalla kotiapteekilla. Vitamiinivalmisteiden, nenäsumutteiden ja kipulääkkeiden myynti on keskitetty apteekkeihin. Tapiolan Apteekki tarjoaa lääkkeet flunssaan ja kivun lievitykseen.


jaa